Detta blogginlägg kommer inte vara skrivet utav mig utan jag kommer lämna över ordet till Camilla i detta inlägg.
Sedan mitten av Mars har Camilla arbetstränat hos mig och få testat på hur det är att jobba som fotograf med allt vad det innebär. Hon är en väldigt nyfiken och driven fotograf som först gick min fotokurs och började sedan arbetsträna hos mig.
För att hon ska få mer information om hur livet är som fotograf och lära känna mig så har hon intervjuat mig där hon själv tagit fram frågorna och ställt dessa till mig.
Detta har sedan utformats i ett blogginlägg av henne som ni kan läsa här nedan. Nu lämnar jag över ordet till Camilla! 🙂

 

1. När och vad fick dig intresserad av fotografering?

Jag började redan fotografera på mitten av -90 talet med en kompaktkamera av analog modell. Det riktiga fotointresset dök dock upp först i början på 2000 talet när jag fick min första digitalkamera. Det som gjorde att intresset tog fart var att man direkt kunde ladda över bilderna till datorn som jag redan då jobbade mycket med. På den tiden gick jag dock mest runt och fotade vänner och allt möjligt.

wpid3443-mia-ted-brollop-549-Redigera.jpg jessica-pavel-brollop-3888 josefin-petter-brollop-981 wpid10736-madeleine-anders-brollop-1568.jpg

2. När började du fotografera bröllop?

Det var kring 2009-2010. Jag hade tidigare avvaktat med att fota just bröllop just för det krävs ganska mycket av mig som bröllopsfotograf. Man vill inte misslyckas då tillfället inte kommer åter igen att fota om bröllopet. Jag ville vara säker på att jag kunde min sak innan jag tog på mig ett sånt stort uppdrag.

wpid10869-simona-andreas-brollop-2684.jpg brollopsfoto-14   brollopsfoto-34 wpid10494-sandra-robin-brollop-743.jpg

3. Vems bröllop fotade du?

Det var en kompis till mig, som heter Maria och hennes kille. Jag fotade både i studio, vigsel, porträtt och festen. Jag följde med hela dagen och dokumenterade deras bröllopsdag.

wpid12517-alexandra-arvid-brollop-1651.jpg wpid10502-sandra-robin-brollop-934.jpg Bröllop träd brollopsfoto-15

4. Vilken utrustning tar du med dig till en bröllopsfotografering?

Oj, det blir en hel del. Minst två kameror, båda Canon 5D Mark III som är fullformatskameror. De objektiv jag använder är en 70-200 2,8 IS 2, 16-35 mm/2.8 II, Sen har jag också med mig fasta objektiv som 135/2.0 mm, 85/1.2 mm, 50/1,8 mm, och 35/1,4. Detta är väldigt ljustarka objektiv som släpper in mycket ljus, något som ofta behövs i kyrkorna samtidigt som de ger väldigt fin bakgrundsoskärpa (bokeh)

Jag tar även med mig tillbehör som reflexskärmar, hotshoe blixtar, stativ, softbox m.m. beroende på hur jag måste ljussätta. Den tekniska biten har jag med mig dubbelt av allt. I övrigt är det allt från handdukar, sax etc som man har för de praktiska detaljerna.

wpid7467-erica-goran-brollop-958.jpg wpid5842-david-evelina-58-Redigera.jpg  wpid10844-simona-andreas-brollop-1006.jpg brollopsfoto-26

5. Hur långt innan bör man kontakta dig innan ett bröllop?

Det är lite olika, en del datum är mer populära än andra. Slutet av juni är en populär tidpunkt att gifta sig på men även i början på augusti. De perioderna brukar vara bokade minst ett år i förväg. Under höst och vinter är det färre par som gifter sig så då är inte trycket lika stort och det är enklare att få tid.

Jag hade till exempel en kund som kontaktade mig 3 dagar före sitt bröllop här i vintras  och just då var det var en period med färre bokningar och jag kunde ställa upp trots kort varsel.

josefin-petter-brollop-921  wpid10747-maria-thomas-6.jpg  therese-brollop-19 wpid10638-josefin-petter-brollop-1068-2.jpg

6. Vilken säsong fotar du flest bröllop?

Det är under sommaren. Men det blir mera av höst och vinterbröllop, även fast det inte är lika populärt som de klassiska sommarbröllopen. Vid borgerliga bröllop så påverkas det inte av väderleken då det oftast fotas inomhus.

wpid5796-david-evelina-78-Redigera.jpg wpid12525-alexandra-arvid-brollop-2002.jpg brollopsfoto-9 wpid10861-simona-andreas-brollop-4695.jpg

7. Favoritobjektiv i kyrkan?

Det är nog 70-200/2.8 II IS av den enkla anledningen att den är så mångsidig. Man kan använda den både till helkropp och porträtt. Den är riktigt skarp och ljusstark för att låta mig fota i mörka kyrkor.

wpid10937-malin-benny-brollop-591.jpg Bröllop - Porträttfoto wpid7713-jessica-pavel-brollop-1111.jpg wpid10512-sandra-robin-brollop-1000.jpg

8. vilken färg tycker du är svårast att återge?

Egentligen ingen färg, utan det är väl om det är många mixade vitbalanser. Inte just vid bröllop utan mer vid konserter med dess olika belysning.

 

brollopsfoto-12    Bröllop - Halvdag brollopsfoto-26 wpid10871-simona-andreas-brollop-4808.jpg

9. Vilken typ av bröllopsfoto är roligast att göra, den traditionella eller ta ut svängarna?

Det traditionella bröllopet är fint och det är alltid mysigt att fotografera, men ibland när man fotat många traditionella på raken och man får möjlighet att fota något som är lite annorlunda , som tex ett afrikanskt bröllop eller där traditionerna inte är typiskt svenskt , då blir det spännande att få bryta av att fota något man kanske aldrig fotat tidigare. Men alla bröllop trots traditionella inslag är unika då varje bröllop alltid har olika brudpar, olika kyrkor, olika egna traditioner, olika talare, kanske en liten twist och tema m.m.

wpid6612-therese-brollop-131.jpgwpid12459-alexandra-arvid-brollop-1069.jpg wpid4785-sara-mattias-brollop-691-Redigera.jpg wpid10836-simona-andreas-brollop-850.jpg

10. 3 styrkor hos dig som fotograf?

Som bröllopsfotograf är jag är väldigt professionell och jobbar mycket utifrån kommunikation och personlighet. Jag engagerar mig väldigt mycket i brudparen och försöker få fram det som representerar dem. Något unikt för varje brudpar. Jag bjuder väldigt mycket på mig själv och jag är inte rädd för att gå det lilla extra steget för att få den perfekta bilden. Jag går gärna ut i vattnet, ligger på marken eller klättrar upp i ett träd för att få en bra bild.

fb_david-ewa-lena_0154 wpid12483-alexandra-arvid-brollop-2374.jpg wpid10834-simona-andreas-brollop-810.jpg brollopsfoto-18

11.Vad bör ett brudpar tänka på när de ska välja fotograf?

Det viktigaste tycker jag är att anlita en professionell fotograf som vet vad denne gör, men samtidigt ska man väga in den stil som fotografen har och känna att den passar dem. Träffa gärna fotografen ett tag innan för att se om man klickar, gå igenom idéer osv. När jag har heldagsfotografering så följer man brudparet genom hela dagen och blir som en del av gänget. Jag hjälper till med allt de behöver hjälp med. Välj en fotograf som är engagerad. Det handlar så mycket om personlig smak och tycke. Se inte alltför mycket på priset även om ni kanske begränsas av en budget, utan välj hellre en fotograf som ni vet kan sin sak så att ni kan slappna av med vetskapen att ni får bra bilder från denna viktiga dag. Bilderna är minnen som kommer följa med er genom hela livet.

Hande och Frederic i motljus wpid7711-jessica-pavel-brollop-1101.jpg wpid7351-erica-goran-brollop-564.jpg wpid10740-madeleine-anders-panorama-13.jpg

12. kan man anlita dig även oavsett var i Sverige man bor?

Ja. även oavsett var i världen man bor. Jag är väldigt flexibel att fota bröllop var som helst. Jag fotar ofta bröllop i Stockholm. Så var inte rädd att höra av er vid intresse. Den extra kostnad som tillkommer vid ett bröllop på annan ort är själva resekostnaden för mig att ta mig dit plus eventuellt logi på plats.

brollopsfoto-22 wpid12457-alexandra-arvid-brollop-1052.jpg wpid10840-simona-andreas-brollop-923.jpg Bröllopsporträtt i studio

Av: Camilla Ödling Westin